Nieuwbouw woning Velmolen Oost, Uden

Deze woning is gerealiseerd in de Udense wijk Velmolen Oost, in het deelgebied ‘Het Eerste Nieuwe Erf’. Dit deelgebied bestaat uit kavels die liggen rondom een klein hofje. Het hofje krijgt een groene inrichting en sluit aan op het bestaande bosgebied aan de westzijde. Door de intieme ligging rondom het hofje hebben alle percelen een relatief smal front en worden ze naar achteren toe breder. Dit geeft aan de voorzijde een gevoel van intimiteit, terwijl er aan de achterzijde kan worden genoten van een grote privétuin. De woningen hebben de vrijheid in architectuur, waardoor diverse architectuurstijlen door elkaar worden gebruikt.

Contrast

Deze moderne woning van baksteen springt er direct uit, tussen de wat meer traditionele woningen. Het contrast tussen de krachtige beweging van de twee hoofdvolumes en de invulling daaronder zijn goed afleesbaar in de gevels. Om dit contrast ook in de materialisering te versterken, is er duidelijk verschil tussen horizontaal en verticaal toegepast metselwerk.

Spannend beeld

De kracht van het ontwerp zit in de eenvoud van materialen en de dynamische vorm. Een spel van open en gesloten, van verbinden en van net even loshouden van elkaar, levert een spannend beeld op voor deze woning.

Indeling

Op de begane grond bevinden zich, naast woonkamer, keuken, hal en bijkeuken, ook een slaapkamer met badkamer. De kinderslaapkamers en bijbehorende badkamer bevinden zich op de verdieping.

De natuurlijke overstekken zorgen voor zonwering, zodat de grote gevelopeningen naar de tuin, gelegen op de zuid- en westzijde niet voor oververhitting zorgen.

Opdracht
Opdrachtgever
Start project
Oplevering

Volledige opdracht
Particulier
2016
2019