Home > Beleving

Holistische architectuur

Belevingsthema’s

Onze ultieme uitdaging is een ontwerp waarin alles in harmonie is. Onze architecten en ingenieurs zetten zich elke dag in om esthetiek en techniek te combineren in een duurzaam gebouw.

In de kern vertaalt het ontwerp de wensen en eisen van gebruikers naar een gebouw. Het resultaat? Een omgeving die welzijn en tevredenheid stimuleert – een basisbehoefte om goed te kunnen wonen, werken of recreëren.

Wij starten ons ontwerpproces niet met het nastreven van een architectonisch wensbeeld of een complex systeem, maar met de beleving van de mens. Een beleving die voor iedereen voelbaar is. Door onze twaalf belevingsthema’s toe te passen, tillen we het ontwerp naar een allesomvattend niveau.

Dit resulteert in een gevoel van tevredenheid, vreugde, veiligheid en geluk – een innerlijke kalmte, vrij van stress. We creëren verrassende, uitdagende en inspirerende omgevingen waarin gebouwen en interieurs volledig in dienst staan van het gemak van de gebruiker. Zo kan deze zich richten op wat hem of haar écht gelukkig maakt.

Om dit proces tastbaar te maken, hebben we het onderverdeeld in belevingsthema’s, die hieronder worden toegelicht.

De goede sterkte en toon in natuurlijk licht én kunstlicht heeft invloed op onze stemming en productiviteit, maar ook op ons comfort en veiligheid. Beleving van daglicht, welke goed te regelen is zodat oververhitting wordt tegengegaan, maar met behoud van uitzicht, transparantie en een uitnodigend karakter. Gebalanceerd en regelbaar kunstlicht in sterkte en kleurtemperatuur. Beheersen van reflectie van direct en indirect licht (hinderlijk en gewenst). Gebruik van schone energie van zonlicht m.b.v. zonnepanelen.

Elkaar ontmoeten, samenwerken, en in verbinding staan met anderen. Grote diversiteit aan plekken creëren waar men elkaar, actief en passief, kan ontmoeten. Het verbinden centraal zetten in architectuur en interieur. Met elkaar verbinden van gebieden of verdiepingen binnen een gebouw. Het verbinden van mensen onderling, maar ook van mens en omgeving én van mens en natuur/landschap.

Sfeer en esthetiek zijn cruciaal in architectuur en interieurontwerp. Sfeer bepaalt de emotionele en sensorische beleving van een ruimte. Dit varieert van rustgevend en intiem tot energiek en inspirerend. Esthetiek draait om visuele aantrekkingskracht. Door de juiste verhoudingen en compositie ontstaat een harmonieus geheel. Samen vormen sfeer en esthetiek de identiteit van een ruimte en versterken ze comfort, functionaliteit en schoonheid.

Het aanbod van vers drinkwater, thee, koffie en andere dranken als verfrissing en hydratatie voor de gezonde mens. Vochthuishouding in het binnenklimaat en klimaatadaptief. Gebruik van hemelwater en het bewust zijn van de invloed van het gebouw en op het ecosysteem in de omgeving.

De rust in ons hedendaags leven om in een flow terecht te komen, en te ontsnappen van alle prikkels. Het spanningsveld tussen verhullen en onthullen. Het creëren van zichtlijnen en omkaderen van een beeld. Concentreren op dat wat we belangrijk vinden en energie van krijgen.

Ruimtes die comfortabel en makkelijk te gebruiken zijn en bijdragen aan ons fysieke welzijn. Prettig binnenklimaat met goed afgestemde verwarming, koeling en ventilatie. Eenvoudige aanpasbare flexibele indelingen. Ergonomische meubels in een dynamisch interieur. Gebruiksgemak.

Een goede luchtkwaliteit met voldoende zuurstof, de juiste temperatuur en een uitgebalanceerd vochtgehalte heeft positief effect op ons lichaam zowel fysiek als mentaal. Goede afstemming op het flexibele gebruik en doelgroepen. Ruimtelijkheid, geborgenheid en menselijke maat.

Een prettige balans van geluid in alle omstandigheden; ten tijde van reuring én van rust. Slimme oplossingen voor het beperken van geluidsoverlast tussen ruimtes onderling en naar de omgeving. Dubbelfuncties geven aan interieurelementen zodat deze met geluidsabsorberend of soms juist weerkaatsend materiaal de nagalmtijd beheersen.

De bewegingsvrijheid en flexibiliteit van het lichaam in de ruimte. Architectuur en interieur dagen de gebruikers uit om te bewegen, om mensen fit en gezond te houden. Deze stimulatie om te bewegen wordt vanuit beleving geregisseerd, zonder geforceerd of belemmerend te zijn. Bewegen om te verbinden.

De beschikking tot gezonde voeding, en de mogelijkheid om deze prettig en in rust te kunnen nuttigen als pauze tussen activiteiten. Diversiteit in aanbod vanuit architectuur, interieur en landschap waar voeding centraal staat. Ook mentale voeding staat hier centraal. Inspirerende en uitdagende architectuur en interieur kunnen leiden tot nieuwe inzichten, belevingen, sferen, mentale en fysieke stimulans, educatie en spel.

Het prikkelen van de zintuigen door middel van kleur en textuur, geluidsabsorptie. Elk materiaal en kleur heeft een eigen energie. Kiezen voor de juiste materialen en kleuren bepaald veel van de energie en beleving van de ruimte. Kiezen voor duurzame materialen is kiezen voor circulariteit, losmaakbaarheid of hernieuwbaarheid, maar ook voor materialen met weinig onderhoud en materialen met een lange levensduur.

Inpassing van het gebouw in de omgeving, bewustzijn van de impact op het milieu, verkleinen van de ecologische voetafdruk, CO2 negatief ontwerpen en verantwoordelijk voelen voor de microbiotoop geeft voldoening. Legacy, nalatenschap op lange termijn. Maar ook binnen-buiten beleving, prettig binnenklimaat door interieurbeplanting.

Wil je graag meer weten over onze belevingsthema’s en/of onze werkwijze? Neem gerust contact op, dat vinden we leuk!