Interieurontwerp mfa De Borgh, Budel

De stoere mfa is een blikvanger aan het dorpslint van Budel. De transparante entree met luifel en de gevel van de foyer hebben een uitnodigend karakter en wekken de nieuwsgierigheid van jong en oud. 

Verbouw en nieuwbouw

De transformatie bestaat uit de verbouwing van het oude parochiehuis en de sportzaal en de nieuwbouw van de foyer en cultuurzaal. Samen vormt het een helder en overzichtelijk gebouw waar men elkaar kan ontmoeten, kan werken en ontspannen, sportief en creatief kan zijn, muziek kan maken en kennis kan delen.

In het hart van het gebouw ligt de foyer, waaraan drie grote zalen grenzen: de bibliotheek, de sportzaal en de cultuurzaal. De balie en bar liggen centraal in de foyer en voegen zich rondom de keuken. In de foyer zijn verschillende hoeken waar jong en oud elkaar in diverse sferen kan ontmoeten. De lichte en transparante foyer verbindt ook oud en nieuw in bouwen met elkaar.

Materialisatie

Zowel in de gevel als in het interieur is veel gebruik gemaakt van natuurlijke en onderhoudsarme materialen als baksteen, hout, aluminium en zink. Daardoor voegt de nieuwe mfa zich goed tussen de bestaande bebouwing aan dit dorpslint.

Daarnaast is in de gevel en in het interieur een duidelijk onderscheid zichtbaar tussen de drie zones voor het delen van kennis, sport en cultuur en ook van binnenuit, vanuit de foyer, is deze verdeling herkenbaar.

Alle toevoegingen aan het interieur, zoals meubilair, maatwerkelementen, verlichting en wandbekleding, zijn hoofdzakelijk in twee materialen uitgevoerd; hout (multiplex) en vilt.

De gelaagdheid van de samenleving, die alleen sterk is als het samenkomt, wordt vertaald in het multiplex. Het is degelijk, niet schreeuwerig of extravagant, maar vriendelijk en warm.

Het vilt is ook een natuurlijk materiaal dat warmte geeft, maar ook zeer goede eigenschappen heeft ten opzichte van akoestiek. Het is een onderhoudsvriendelijk en brandveilig materiaal. De wand met donkere lamellen achter de bar, de schaduwstroken in de bar, de lampenkappen en de stoffering van meubels zijn allen gemaakt van vilten lamellen.

Foyer

De foyer kent diverse gebieden, aansluitend bij de drie grote zalen, waarin zich diverse zitgebieden, passief en actief, hoog en laag, introvert en extrovert, bevinden. De bar/balie staat centraal in de ruimte, met zicht op de entrees en de drie grote zalen, en heeft enerzijds de functie van informatiebalie en anderzijds de functie van traditionele bar.

Bibliotheek

De bibliotheek bevindt zich in het voormalige parochiehuis uit 1930. Door de jaren heen is het helaas enkel nog de kap aan de buitenzijde die de bezoeker aan deze tijd herinnert. Daarom is deze met zijn originele spanten ook aan de binnenzijde weer herkenbaar gemaakt.

In het midden van deze ruimte is een twee verdiepingen hoge kast gerealiseerd, waarin functies zijn opgenomen als in- en uitleen, betalen, kopiëren en printen.

Voor de bibliotheek is het thema ‘huis in huis’ gekozen, zoals ook de bibliotheek zich als een woonkamer in het mfa-huis presenteert. Dit thema is helemaal doorgevoerd in al het maatwerkinterieur. In de doorgang naar de belevingsruimte voor kinderen ervaart men door de in elkaar geschoven, steeds kleiner wordende huisjes ook echt een verkleining van menselijke schaal.

Cultuurzaal

De cultuurzaal ligt in het nieuwe gedeelte op de plek van de voormalige jongensschool. In deze zaal, ingericht met een flexibele tribune en een gedeeltelijk in hoogte verstelbaar podium, zijn ruim 460 zitplaatsen opgenomen. De zaal is bovendien op te splitsen in drie afzonderlijke zalen.

Tussen de bibliotheek en de cultuurzaal bevindt zich in het bestaande gedeelte de sportzaal.

Meer informatie over de transformatie van mfa De Borgh in Budel is te vinden via onderstaande link.

>>> Transformatie mfa De Borgh, Budel

Opdracht
Opdrachtgever
Start project
Oplevering
Partners

Ontwerp, vergunning en begeleiding t/m oplevering, incl interieur
Gemeente Cranendonck
Januari 2016
Eind 2019
Installatie adviseur: DWA
Constructeur: Verhoeven en Leenders