Transformatie mfa De Borgh, Budel

Met het verlenen van de omgevingsvergunning is gemeenschapshuis De Borgh Budel weer een stapje dichter bij een nieuw en fris gebouw! De huidige accommodatie is opgebouwd uit het oude parochiehuis (1930), de oude jongensschool (1985) en een aantal aanbouwen. Het geheel staat nu een grote transformatie te wachten.

Afgestemd ontwerp

LA | Architecten Ingenieurs heeft hiervoor een winnend ontwerp gemaakt. Dat gericht is op een goede inpassing in het dorpse straatbeeld, het aanbrengen van een duidelijke structuur in het gebouw, een goede bereikbaarheid en het opboenen van enkele karakteristieke onderdelen van het oorspronkelijke parochiehuis. De hoofdentree aan de Dr. Anton Mathijssenstraat krijgt meer grandeur. En de foyer krijgt meer contact met de straat. Daarnaast wordt de bereikbaarheid en routing door het gebouw verbeterd d.m.v. een nieuwe entree aan het parkeerterrein.

Nieuwe ervaring

Groot verschil met de oude Borgh zijn de eigentijdse en duidelijk gemarkeerde nieuwe entrees en het kwalitatief en onderhoudsvriendelijk materiaalgebruik. Maar het grootste verschil is binnen te ervaren. In de nieuwe Borgh is gedacht aan licht, ruimtelijkheid, flexibiliteit en klimaatbeheersing. Mede door de komst van de Bibliotheek en een nieuwe cultuurzaal zal De Borgh Budel weer opnieuw een functie voor alle inwoners van Budel gaan vervullen.

Voordelen volledige opdracht

Door de gemeente Cranendonck werd aan ons de volledige opdracht toevertrouwd. Deze omvat het ontwerp met omgevingsvergunning tot werktekeningen en zelfs het interieur. Dit heeft als voordeel dat wij van begin tot eind betrokken zijn. Zo gaat er geen informatie in overdrachten verloren. Met belangrijke onderdelen van het interieur wordt al in een vroeg stadium rekening gehouden. Hierdoor wordt een hoop dubbel werk bespaard.

3D-model De Borgh Budel

Het gebouw van gemeenschapshuis De Borgh Budel is door de vele aanbouwen door de jaren heen, zeer complex geworden. Die complexiteit leende zich zeer goed voor het tekenen in 3D. Door een 3D-scan te maken van de te behouden delen, d.m.v. een pointcloud, hebben we het gebouw nauwkeurig in beeld kunnen brengen. Doordat ook de constructeur en installateur in 3D hun onderdelen in het model hebben verwerkt wordt de kans op fouten tijdens de bouw enorm verkleind.
Ook het interieur is in het model opgenomen en daardoor is het mogelijk om virtueel het gebouw al te bezoeken, nog voordat de bouw begonnen is.

Ons team vertelt u graag meer over hoe ook u een afgestemd ontwerp kunt krijgen of over de voordelen van het werken in een 3D-model. Vraag vrijblijvend naar architecte Sanne van de Berg (svdb@la-architecten.nl) of projectleider Mark Sigmans (ms@la-architecten.nl)

Opdracht
Opdrachtgever
Start project
Oplevering
Partners

Ontwerp, vergunning en begeleiding t/m oplevering, incl interieur
Gemeente Cranendonck
Januari 2016
Eind 2019
Installatie adviseur: DWA
Constructeur: Verhoeven en Leenders