Home > Projecten > Onderwijs en cultuur > Transformatie bedrijfsruimten CHV tot cultuurcluster Noordkade, Veghel

Transformatie bedrijfsruimten CHV tot cultuurcluster Noordkade, Veghel

Aan de noordelijke kade van de haven in Veghel liggen de voormalige fabriekshallen van de CHV/NCB. Dit vormt een ideaal decor voor een transformatie.

Opdracht

Herbestemming en transformatie van voormalige bedrijfsruimten CHV/NCB tot cultuurcluster met MIK (muziek, dans en theaterschool) en Pieter Breughel, De Compagnie.

Opdrachtgever

Bouwbedrijf Van de Ven

Locatie

Veghel, Nederland

Start project

Januari, 2008

Oplevering

Januari, 2014

Partners

AIR Architecten Nijmegen
Bouwbedrijf Van de Ven
Eurobad
Kanters Elektro
Peutz

CHV Noordkade Veghel

Transformatie bedrijfsruimten CHV tot cultuurcluster Noordkade, Veghel

Aan de noordelijke kade van de insteekhaven in Veghel liggen de voormalige fabriekshallen van de CHV/NCB. De eerste silo is een rijksmonument. Daaromheen zijn in verschillende tijden karakteristieke bedrijfsgebouwen gebouwd met kenmerkende stijl en historie. Dit vormt een ideaal decor voor een herbestemming en transformatie van dit industrieel erfgoed tot kunst- en cultuurcluster. Op Noordkade Veghel ontstaan allerlei functies die elkaar versterken, zoals: muziekschool MIK, kunstinstelling Pieter Breughel, bijeenkomst en theaterzalen en poppodia.

Noordkade Veghel: cultuur en food

Veghel is een op food en feed gerichte gemeente met veel toonaangevende bedrijven in deze branches. Cultuur gaat hier dan ook een verbinding aan met food. Het cultuurcluster biedt, samen met een foodexperience, een unieke beleving voor iedereen. Diverse horecagelegenheden hebben hun plek gevonden op de Noordkade Veghel, evenals de vele speciaalzaken en Jumbo Foodmarkt die in de Proeffabriek zijn gevestigd. Deze ‘melting pot’ van food en cultuur heeft een bovenregionale aantrekkingskracht.

Culturele ontmoetingen faciliteren

De Noordkade is actief, in de KOEKBOUW vinden regelmatig grote evenementen plaats. Op de verdieping van ZAAD- en POOTGOED is de unieke servicebioscoop Industry gevestigd. In de aansprekende ruimten van de PREMIX, PROEFFABRIEK en MENGERIJ vinden unieke ontmoetingen plaats tussen muziek, dans, theater en food cultuur. Ook is de Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) hier gevestigd. Dit museum toont uiteenlopende voorbeelden van industriële en ambachtelijke bedrijvigheid uit de Meierij.

LA | Architecten Ingenieurs werkt in dit project intensief samen met [AIR] Architectuur (Nijmegen) onder de vlag van NPF Architects.


Meer informatie

Bekijk ook de documentaire ‘De magie van 100 jaar Noordkade’, gemaakt door Studio Gotley en Twinning Media, voor meer informatie over de geschiedenis van de CHV Noordkade en de recente ontwikkelingen via onderstaande link.


Samen sparren?

Graag! Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

Dit project delen kan via

Of kopieer onderstaande link en plak hem waar je maar wilt: