Transformatie bedrijfsruimten CHV tot cultuurcluster Noordkade, Veghel

Aan de noordelijke kade van de insteekhaven in Veghel liggen de voormalige fabriekshallen van de CHV/NCB. De eerste silo is een rijksmonument. Daar omheen zijn in verschillende tijden karakteristieke bedrijfsgebouwen gebouwd met kenmerkende stijl en historie. Dit vormt een ideaal decor voor een herbestemming en transformatie van dit industrieel erfgoed tot kunst- en cultuurcluster. Op Noordkade Veghel ontstaan allerlei functies die elkaar versterken, zoals: muziekschool MIK, kunstinstelling Pieter Breughel, bijeenkomst en theaterzalen en poppodia.

Noordkade Veghel: cultuur en food

Veghel is een op food en feed gerichte gemeente met veel toonaangevende bedrijven in deze branches. Cultuur gaat hier dan ook een verbinding aan met food. Het cultuurcluster biedt, samen met een foodexperience, een unieke beleving voor iedereen. Diverse horecagelegenheden hebben hun plek gevonden op de Noordkade Veghel, evenals de vele speciaalzaken en Jumbo Foodmarkt die in de Proeffabriek zijn gevestigd. Deze ‘melting pot’ van food en cultuur krijgt een boven regionale aantrekkingskracht.

Culturele ontmoetingen faciliteren

De Noordkade is nu al actief, in de KOEKBOUW vinden regelmatig grote evenementen plaats. Op de verdieping van ZAAD- en POOTGOED is inmiddels de unieke servicebioscoop Industry gevestigd. In de aansprekende ruimten van de PREMIX, PROEFFABRIEK en MENGERIJ vinden unieke ontmoetingen plaats tussen muziek, dans, theater en food cultuur. Ook is de Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) hier gevestigd. Dit museum toont uiteenlopende voorbeelden van industriële en ambachtelijke bedrijvigheid uit de Meierij.

LA | Architecten Ingenieurs werkt in dit project intensief samen met [AIR] Architectuur (Nijmegen) onder de vlag van NPF Architects.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen aan de Noordkade en heeft u zelf plannen voor herbestemming klein of groot? Neem dan contact op met Hans van den Tillaart via 0413-366711 of [email protected].

Bekijk ook de documentaire ‘De magie van 100 jaar Noordkade’, gemaakt door Studio Gotley en Twinning Media, voor meer informatie over de geschiedenis van de CHV Noordkade en de recente ontwikkelingen via onderstaande link.

>>> De magie van 100 jaar Noordkade

Opdracht

Opdrachtgever
Start project
Oplevering
Partners

Herbestemming van voormalige bedrijfsruimten CHV/NCB tot cultuurcluster met MIK (muziek, dans en theaterschool) en Pieter Breughel, De Compagnie
Bouwbedrijf van de Ven
2008
2014
Bouwbedrijf van de Ven
Air architecten Nijmegen
Peutz Mook
Kanters Electro
Eurobad