Home > Projecten > Herbestemmingen > Renovatie en transformatie USAG Brunssum

Renovatie en transformatie USAG Brunssum

Op het voormalige NATO Complex in Brunssum is een transitie gerealiseerd van de bestaande gebouwen.

Opdracht

Renovatie en transformatie NIC-terrein USAG Brunssum.

Opdrachtgever

Rijksvastgoedbedrijf

Partners

Rijksvastgoedbedrijf
United States Army Garrison

Renovatie en transformatie USAG Brunssum

Op het voormalige NATO Industrial Complex van de United States Army Garrison (USAG) in Brunssum is een transitie gerealiseerd van de bestaande gebouwen. Uitgangspunt daarbij was om zoveel mogelijk van de bestaande gebouwen te hergebruiken. De bestaande loodsen, het grote voertuigonderhoudsgebouw en het terrein moesten worden herbestemd. Tot een facilitaire voorziening voor in de regio gelegerde Amerikanen en hun gezinnen. Een verblijfsplek waar de Amerikaanse militairen kunnen ontspannen, hun dagelijkse boodschappen kunnen doen en hun ondersteuning kunnen regelen, net zoals ze thuis gewend zijn.

Het hoofdgebouw is gerenoveerd en vergroot om winkels en kantoren te kunnen huisvesten. Daaromheen liggen opslagloodsen en andere kleine gebouwen; een recreatiegebouw, een voertuigcontrolepunt, een kantoor met huisraadopslag, een verbindingsgebouw, een postkantoor en een MP-kantoor. Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft de vormgeving en esthetische ondersteuning bij ons ondergebracht en voor het hoofdgebouw hebben we de volledige opdracht mogen ontvangen.

Internationale samenwerking

De complexiteit lag niet alleen in het programma, maar ook op de wijze waarop het proces uitgevoerd werd. Elke cultuur heeft zijn eigen werkwijze, aanpak van een project en bouwkundige eisen. In een unieke samenwerking tussen RVB, USAG en het lokale (Nederlandse) bouwteam heeft er continu afstemming plaatsgevonden om telkens tot de best passende keuze te komen.
Een verblijfsplek waar de Amerikaanse militairen kunnen ontspannen, hun dagelijkse boodschappen kunnen doen en hun ondersteuning kunnen regelen, net zoals ze thuis gewend zijn.

Hoofdkwartier USAG

Het hoofdgebouw, de voormalige voertuigwerkplaats, is omgezet naar een winkelcentrum met twee supermarkten en winkels, banken, een wasserette, een kapper en kantoren. De drukbezochte functies zitten op de begane grond. De kantoor- en overlegruimtes voor ondersteunende en facilitaire functies, liggen op de nieuw gerealiseerde verdieping. Het is het nieuwe hoofdkwartier van de USAG-basis. Voor deze transformatie is het bestaande pand ontmanteld tot het casco van vloer, staalconstructie, dragende wanden en dakplaten. Dat werd de basis voor de verbouwing en uitbreiding tot een hoofdgebouw van 10.000m² bvo.

Beeldkwaliteit

De openbare zones liggen aan de boulevard of interne ‘straat’. Aan de boulevard liggen ook het recreatie- en postgebouw en het parkeerterrein. De losstaande gebouwen worden verbonden door de zwartbruine portalen, zodat deze zijde meer verbonden is en het een eenheid vormt voor de bezoekers. De achterzijde van het terrein is bestemd voor het personeel. Hier bevinden zich dan ook de laad- en losdocks plus entrees en stijgpunten voor de verschillende diensten. Door een zo integraal mogelijk ontwerp te maken, is alles zo functioneel en veilig mogelijk.
Voor de vormgeving en kleurstelling is er gekozen voor eenduidige uitstraling voor alle gebouwen. De gevels zijn uitgevoerd in witte sandwichpanelen als basis met openingen of accenten in een zwartbruine kleur. Bij de bestaande metselwerk gevels is wit stucwerk toegepast.

>>> Publicatie ‘Internationale samenwerking in Brunssum’ in Magazine Kei van het Rijksvastgoedbedrijf

Samen sparren?

Graag! Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

Dit project delen kan via

Of kopieer onderstaande link en plak hem waar je maar wilt: