Renovatie en transformatie USAG Brunssum

Op het voormalige NATO Industrial Complex van de United States Army Garrison (USAG) in Brunssum is een transitie gerealiseerd van de bestaande gebouwen. Uitgangspunt daarbij was om zoveel mogelijk van de bestaande gebouwen te hergebruiken. De bestaande loodsen, het grote voertuigonderhoudsgebouw en het terrein moesten worden herbestemd tot een facilitaire voorziening voor in de regio gelegerde Amerikanen en hun gezinnen.
Hiervoor is het hoofdgebouw gerenoveerd en vergroot om een totaal nieuw programma met winkels en kantoren te kunnen huisvesten. Daaromheen liggen opslagloodsen en andere kleine gebouwen, die getransformeerd zijn naar o.a. een recreatiegebouw, een voertuigcontrolepunt, een kantoor met huisraadopslag, een verbindingsgebouw, een postkantoor en een MP-kantoor. Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft de vormgeving en esthetische ondersteuning bij ons ondergebracht en voor het hoofdgebouw hebben we de volledige opdracht mogen ontvangen.

Internationale samenwerking

De complexiteit lag niet alleen in het programma, maar ook op wijze waarop het proces uitgevoerd werd. Elke cultuur heeft zijn eigen werkwijze, aanpak van een project en bouwkundige eisen. In een unieke samenwerking tussen RVB, USAG en het lokale (Nederlandse) bouwteam heeft er continu afstemming plaatsgevonden om telkens tot de best passende keuze te komen.
De communicatie en reviews waren van essentieel belang om de cultuurverschillen te overbruggen, waardoor het project tot dit mooie eindresultaat is gekomen. Een verblijfsplek waar de Amerikaanse militairen kunnen ontspannen, hun dagelijkse boodschappen kunnen doen en hun ondersteuning kunnen regelen, net zoals ze thuis gewend zijn.

Hoofdkwartier USAG

Het hoofdgebouw, de voormalige voertuigwerkplaats, is omgezet naar een winkelcentrum met twee supermarkten en winkels, banken, een wasserette, een kapper en kantoren. De drukbezochte functies zijn op de begane grond gesitueerd, vanwaar ze vanuit een overdekte ‘straat’ bereikt kunnen worden. De kantoor- en overlegruimtes voor ondersteunende en facilitaire functies, liggen op de nieuw gerealiseerde verdieping. Het is het nieuwe hoofdkwartier van de USAG-basis.
Voor deze transformatie is het bestaande pand ontmanteld tot het casco van vloer, staalconstructie, dragende wanden en dakplaten. Dat werd de basis voor de verbouwing en uitbreiding tot een hoofdgebouw van 10.000m² bvo.

Beeldkwaliteit

De openbare zones liggen aan de boulevard of interne ‘straat’. De boulevard en het park vormen het front van de site. Aan de boulevard liggen ook het recreatie- en postgebouw en het parkeerterrein. De losstaande gebouwen worden verbonden door de zwartbruine portalen, zodat deze zijde meer verbonden is en het een eenheid vormt voor de bezoekers.
De achterzijde van het terrein is bestemd voor het personeel. Hier bevinden zich dan ook de laad- en losdocks plus entrees en stijgpunten voor de verschillende diensten. Door een zo integraal mogelijk ontwerp te maken, is alles zo functioneel en veilig mogelijk.
Voor de vormgeving en kleurstelling is er gekozen voor eenduidige uitstraling voor alle gebouwen. De gevels zijn uitgevoerd in witte sandwichpanelen als basis met openingen of accenten in een zwartbruine kleur. Bij de bestaande metselwerk gevels is wit stucwerk toegepast.
Zakelijk bouwen, maar wel met gevoel voor de schaal en maat. Belangrijke toegangen zijn benadrukt en gewogen in belangrijkheid. Samen met de portalen vormen zij het plastische element van de gevel, maar ook de verbinding tussen de verschillende gebouwen. Daardoor ontstaat er ook meer dynamiek en eenheid tussen de gebouwen. De portalen vormen visueel ook de scheiding tussen de openbare ruimte en de niet-openbare ruimte.
Voor de bouwkundige eisen is LEEDS silver als uitgangspunt gebruikt. Daarbij zijn duurzaamheid en circulariteit, flora en fauna integraal verbonden met de transitie van deze locatie.

Resultaat van teamwork

Tijdens het ontwerpproces zijn alle facetten en keuzes overwogen om tot de best gewogen conclusie te komen. Teamwork was een rode draad tijdens de voortgang van het project. Vanaf 2014 tot aan de oplevering in januari 2020, zijn we constant betrokken geweest bij elke fase van het proces voor alle transitiegebouwen op dit terrein. Een mooie maar ook complexe opgave, waarin alle aspecten zijn geanalyseerd, gewogen en verwerkt. Met als resultaat een karakteristieke bebouwing met passende uitstaling voor dit gebied. Een plek om te fijn te verblijven, te recreëren en genieten.

Meer weten over de mogelijkheden van een transformatie van uw terrein? Neem vrijblijvend contact op met projectarchitect Anthony Litjes.

>>> Publicatie ‘Internationale samenwerking in Brunssum’ in Magazine Kei van het Rijksvastgoedbedrijf

Opdracht
Opdrachtgever
Start project
Oplevering
Partners

Renovatie en transformatie NIC-terrein USAG Brunssum
Rijksvastgoedbedrijf
2014
Eind 2019
Rijksvastgoedbedrijf
United States Army Garrison