Home > Projecten > Woningbouw projectmatig > Herbestemming kerk tot woningen, Boskant

Herbestemming kerk tot woningen, Boskant

Herbestemming kerk tot woningen in Boskant.

Opdracht

Herbestemming voormalige kerk tot 14 woningen.

Opdrachtgever

Woonmeij (voorheen Wovesto)

Start project

Maart, 2022

Oplevering

Maart, 2022

Herbestemming kerk tot woningen, Boskant

“Het zou zonde zijn als het bestaande stedenbouwkundige beeld van Boskant zou verdwijnen. Daarom is het mooi dat het plan om veertien woningen in de voormalige kerk van Boskant te bouwen, gerealiseerd is”, aldus projectarchitect Hans van den Tillaart.

Proactieve ideeën

Een aantal jaar geleden werden wij erop gewezen dat de Ritakerk in Boskant mogelijk gesloopt zou worden. Proactief hebben wij toen een schets voor de herbestemming van de kerk gemaakt en deze gedeeld met Woonmeij. Daar was men direct enthousiast. Vervolgens hebben we de plannen verder uitgewerkt.

Niet uniek, wel gezichtsbepalend

De kerk is – samen met het café en de school – gezichtsbepalend en exemplarisch voor het dorp. Met de herbestemming wordt de leegstand opgeheven, verval voorkomen en levendigheid toegevoegd. En hiermee hebben jongeren weer de mogelijkheid om in het dorp te blijven wonen, goed voor de leefbaarheid.

Herkenbaar

De buitenkant van de kerk is nagenoeg hetzelfde, en daardoor herkenbaar, gebleven. In het midden van de kerk is een binnenstraat met aan beide zijden zes voordeuren aangelegd. Een lichtstraat op het dak geeft zon- en daglicht. Elke woning heeft een kamer en keuken op de begane grond en twee slaapkamers en een badkamer op de eerste verdieping. De ruime zolder is bereikbaar via een vlizotrap. De woningen zijn modern, maar de gedeeltelijke glas-in-loodramen op de slaapkamers geven nog een kerkgevoel. Op de plek waar voorheen het altaar stond, zijn nog twee woningen gerealiseerd. Deze hebben ieder drie slaapkamers en ook een zolder. Verder bezit elke woning een schuurtje en een klein terrasje.

Samen sparren?

Graag! Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

Dit project delen kan via

Of kopieer onderstaande link en plak hem waar je maar wilt: