Nieuwbouw waterproductiebedrijf, Schijf

Het huidige waterproductiebedrijf in het West-Brabantse Schijf, gebouwd in 1972, is een wat oudere productielocatie. Op deze locatie wordt drinkwater gewonnen, gezuiverd en gedistribueerd naar de klant. De huidige procesinstallaties zijn verouderd en hebben nog maar een beperkte levensduur. Ook de wijze waarop het water wordt onthard, kan tegenwoordig met nieuwere technieken, goedkoper en met minder chemicaliën, wat minder risico’s met zich meebrengt. Om op deze nieuwere wijze te kunnen produceren en ontharden zijn nieuwe installaties in een nieuw gebouw noodzakelijk. Brabant Water wil het waterproductiebedrijf daarom vervangen door nieuwbouw.

‘Form follows function’

Het ontwerp is in eerste instantie gestoeld op het ‘form follows function’-principe. Het gebouw is een functionele machine en de omhulling daarvan fungeert voornamelijk als regenjas. In een aantal ruimten is daglicht absoluut onwenselijk, maar op andere plaatsen is daglicht voor medewerkers juist een belangrijk criterium.
Grote installaties gaan schuil achter grote metselwerkvlakken, terwijl subtiele snedes in de gevels op specifieke plekken daglicht binnenlaten. Op deze wijze hebben we het grote abstracte gebouw als een sculptuur kunnen bewerken.

Karakter

Een levendige langformaat baksteen, met sterke kleur en structuur, geeft karakter aan de gevel en maakt dat het gebouw zowel als een object contrasteert en vrij in de ruimte staat, als zich ook voegt in de natuurlijke omgeving. Horizontale insneden in het metselwerk benadrukken de horizontaliteit van het gebouw en geven de gevel een sculpturale kracht. Vrij willekeurige over de gevel verspreide verticale accenten geven schaal aan de massa.

Alle materiaalkeuzes stoelen op bewezen technieken, zijn onderhoudsarm en kwalitatief hoogwaardig; precies wat passend is voor een degelijke, duurzame watervoorziening.

Het wordt een gebouw dat past in de omgeving, maar ook best gezien mag worden.

Opdracht
Opdrachtgever
Start uitvoering project
Oplevering
Partners

Ontwerp en engineering buitenschil en inpassing in omgeving
Brabant Water
Begin 2019
Eind 2021
Intern ingenieursbureau Brabant Water
Constructief advies: Advies- en ingenieursbureau Van de Laar, Eindhoven
Realisatie: hoofdaannemer ADS Groep