Het huidige waterproductiebedrijf in het West-Brabantse Schijf, gebouwd in 1972, is een wat oudere productielocatie. Op deze locatie wordt drinkwater gewonnen, gezuiverd en gedistribueerd naar de klant. De huidige procesinstallaties zijn verouderd en de wijze waarop het water wordt onthard, kan tegenwoordig veel beter, goedkoper en veiliger. Daarom kiest Brabant Water voor nieuwbouw.
‘Form follows function’
Het ontwerp is in eerste instantie gestoeld op het ‘form follows function’-principe. Het gebouw is een functionele machine en de omhulling daarvan fungeert voornamelijk als regenjas. In een aantal ruimten is daglicht absoluut onwenselijk, maar op andere plaatsen is daglicht voor medewerkers juist een belangrijk criterium. De grote installaties gaan schuil achter grote metselwerkvlakken, terwijl subtiele snedes in de gevels op specifieke plekken daglicht binnenlaten.
Karakter
Een levendige langformaat baksteen, met sterke kleur en structuur, geeft karakter aan de gevel. Het maakt dat het gebouw enerzijds zorgt voor contrast en tegelijk ook past in de natuurlijke omgeving. Horizontale insneden in het metselwerk benadrukken de horizontaliteit van het gebouw en geven de gevel een sculpturale kracht. Vrij willekeurige over de gevel verspreide verticale accenten geven schaal aan de massa.
Alle materiaalkeuzes stoelen op bewezen technieken, zijn onderhoudsarm en kwalitatief hoogwaardig; precies wat passend is voor een degelijke, duurzame watervoorziening. Een gebouw dat past in de omgeving en wat ook zeker gezien mag worden.