Nieuwbouw hoofdkantoor en bedrijfsruimte Q-Pall, Veghel

Op een top zichtlocatie langs snelweg A50 in Veghel verschijnt het nieuwe Europese hoofdkantoor met bedrijfshal van Q-Pall BV. Dit bedrijf is wereldmarktleider in kunststof pallets en vanwege de snelle groei op zoek naar een nieuw pand. LA | Architecten Ingenieurs heeft de opdracht gekregen hiervoor een ontwerp te maken, de benodigde vergunningen en aanbesteding te regelen en tijdens de uitvoering bouwbegeleiding te doen.

Het ontwerp is passend binnen de scherpe regels en verplichtingen die deze A-locatie kent met betrekking tot onder andere footprint, afmetingen en beeldkwaliteit. De bijkomende wensen van de opdrachtgever waren licht, ruimte, functioneel, betaalbaar en met een duidelijk gebaar en herkenbaarheid.

Zicht op omgeving

De verhoogd liggende A50 scheidt het industriegebied van het agrarische landschap. Het concept is daarom zo vormgegeven dat het zicht vanuit het kantoor maximaal richting dit landschap gaat. Zowel in de winter als in de zomer zijn de seizoenen goed te beleven. Daarvoor zijn het kantoor en het terras gepositioneerd op de 7m hoog liggende eerste verdieping.
De oriëntatie van het kantoor is zuidwest en daarmee ideaal om na het werk nog even buiten te zitten. De warmte van de zon is door de grote luifel beperkt. Van binnen heeft het kantoor een grote open ruimte, zodat de belevingswaarde van de werkplekken hoog is.

Qua routing is het verkeer gescheiden om zo gevaarlijke situaties tussen het auto- en vrachtverkeer te vermijden. Het vrachtverkeer gaat ter plaatse van het laaddock het terrein op. Daar kan men droog laden en lossen, onder andere door de grote luifel en de weggewerkte dockshelter.
Het autoverkeer kan het terrein oprijden bij het overkragende kantoor en daar parkeren. Via de showroom op de begane grond, kan men met een open trap of de glazen lift naar het kantoor.

Uitstraling nieuwbouw Q-Pall

De kleurstelling van het pand is afgestemd op de bedrijfskleuren van Q-Pall. Met Q-Pall-oranje vlakken en elementen is dynamiek in het uiterlijk van het gebouw aangebracht. Het resultaat is een chique en hoogwaardig bedrijfspand met uitstraling.
Een gebouw moet ook functioneel en efficiënt zijn in zijn gebruik. Elk element binnen en buiten is zo ingepast in dit gebouw. Een ontwerp dat uit de massa is ontworpen van grof naar fijn. Duidelijke gebaren die ondersteund worden door de verfijning.

Bij Bouwbedrijf Van Gerven zijn ze blij met de ver uitgewerkte stukken voor het plan. “Dit is niet zomaar een simpele doos, maar een bijzonder pand. Omdat het ontwerp zo goed doordacht en uitgewerkt is, scheelt dat afstemming en bijsturing op de bouwplaats.

Duurzaamheid

Om onnodig gebruik van grondstoffen te beperken is het gebouw ontworpen op hergebruik van de reeds aanwezige funderingspalen. Door een afgestemde keuze qua installaties en het plaatsen van pv-panelen wordt ook het energieverbruik beperkt. Daarmee past dit nieuwe hoofdkantoor perfect bij de bedrijfsfilosofie van Q-Pall qua duurzaamheid.

Graag weten hoe ook uw pand op uw bedrijfsfilosofie afgestemd kan worden? Wij denken graag met u mee. Neem daarvoor bijvoorbeeld vrijblijvend contact op met de projectarchitect van het ontwerp van Q-Pall; Anthony Litjes via 0413-366711 of al@la-architecten.nl.

Opdracht
Opdrachtgever
Start project
Oplevering
Partners

Ontwerp nieuwbouw 4100 m2 bedrijfsruimte met kantoor en showroom
Q-Pall BV
Maart 2017
April 2020
Constructief advies: Ingenieursbureau Verhoeven-Leenders, Volkel
Uitvoering: Bouwbedrijf Van Gerven, Mierlo