Home > Projecten > Woningbouw projectmatig > Appartementencomplex Frisselsteyn

Appartementencomplex Frisselsteyn

Appartementencomplex Frisselsteyn, centrum Veghel

Opdracht

Ontwerp

Opdrachtgever

Bouwbedrijf Van de Ven

Locatie

Veghel, Nederland

Partners

Adviesbureau Bekendam
K+ Adviesgroep B.V.

Appartementencomplex Frisselsteyn

Midden in het centrum van Veghel

Appartementencomplex Frisselsteyn is gelegen midden in het centrum van Veghel en gebouwd tegen rivier De Aa. Het appartementencomplex is voorzien van een parkeergarage, 6 sociale huurappartementen, 21 koopappartementen en 2 penthouses.

Er is kwalitatieve woonruimte toegevoegd in het centrum. Je kunt nu vanaf de Veghelse markt, in het dorpscentrum, het gebied langs De Aa ervaren. En de rivier zelf heeft meer ruimte gekregen. Nodig met hoog water en het draagt ook bij aan de biodiversiteit.

De architectuur kenmerkt zich door de toegepaste duurzame materialen, grote overstekken en grote balkons welke gelegen zijn aan de zijde van rivier de Aa. Met een appartement of penthouse in dit complex woon je middenin het centrum en tegelijk kun je genieten van de rust die je vind zo dichtbij rivier De Aa.

Frisselsteyn

Het project heeft twee kernpunten; verbetering van de plek en sociale leefbaarheid, centraal in het dorp.

Het voormalige postsorteercentrum lag als industriële hal op een gesloten enclave op één van de mooiste plekken van Veghel. Samen met de opdrachtgever, gemeente en waterschap hebben we ingezet om de potentie van de plek uit te gaan nutten. Voor zowel de nieuwe bewoners als voor het opwaarderen van de leefbaarheid van dit centrumgebied als geheel. Het waterschap gaat de bedding van de rivier verbreden en natuurlijker inrichten. Er zijn meerdere doorgangen/doorzichten vanuit omliggende gebied gemaakt en het vormt een stimulans voor de verdere ontwikkelingen van andere gebouwen aan de Markt om ook kwaliteit aan hun achterzijdes toe te voegen.

Binnen Veghel was er een behoefte aan kwalitatief goede appartementen. Met ruime buitenruimtes om ouderen over te halen hun gezinswoningen achter te laten voor een volgende generatie. Doordat de locatie zo centraal ligt, is het sociale leven in het centrum van het dorp ook voor ouderen op loopafstand te bereiken.

Architectonische keuzes

We hebben op de plek naast deze locatie eerder ook al een gebouw ontworpen. De architectonische keuzes aan de achterzijde van dat gebouw hebben we meegenomen. Dit om zo een coherente sfeer in het nieuwe centrumgebied te bewerkstelligen. De woningbrede getrapte terrassen aan de zijde van De Aa geven alle hier gelegen appartementen een riante half-overdekte buitenruimte. Tegelijkertijd zorgen ze voor sterke horizontale belijningen. Door de uitvoering daarvan in wit aluminium krijgt het gebouw een heel eigen hedendaags karakter krijgt. Verder zijn de gevels geheel bekleed met verticale padoekdelen, welke het gebouw juist een warme uitstraling geeft. Het gebouw is op een sokkel (halfverdiept parkeersouterrain) gezet, waardoor het als het ware iets gaat zweven boven het maaiveld. Wanneer het waterschap klaar is met verbreden van de rivierloop zullen de balkons aan deze zijde boven een ruig begroeid landschap hangen. Bij lage waterstanden (98% van het jaar) kunnen passanten daar langs de rivier wandelen. Waarbij de bewoners door het hoogteverschil toch hun privacy blijven ervaren.

Samen sparren?

Graag! Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

Dit project delen kan via

Of kopieer onderstaande link en plak hem waar je maar wilt: