Herbestemming voormalige kerk tot woningen, Boskant

“Het zou zonde zijn als het bestaande stedenbouwkundige beeld van Boskant zou verdwijnen. Daarom is het mooi dat het plan om veertien woningen in de voormalige kerk van Boskant te bouwen, gerealiseerd is”, aldus projectarchitect Hans van den Tillaart.

Proactief delen van ideeën

Een aantal jaar geleden werden wij erop gewezen dat de Ritakerk in Boskant mogelijk gesloopt zou worden. Proactief hebben wij toen een schets voor de herbestemming van de kerk gemaakt en deze gedeeld met Woonmeij. Daar was men direct enthousiast. Vervolgens hebben we de plannen verder uitgewerkt.

Niet uniek, wel gezichtsbepalend

De eenvoudige, bakstenen Ritakerk in Boskant is oorspronkelijk ontworpen door architect H. de Vries uit Helmond. Het is geen unieke kerk, maar – samen met het café en de school – wel gezichtsbepalend en exemplarisch voor het dorp. Met de herbestemming wordt volgens het college van gemeente Meijerijstad de leegstand opgeheven, verval voorkomen en levendigheid toegevoegd. Ook omdat het lastig is om op basis van de huidige normen woningen zó te ontwerpen dat ze ook betaalbaar zijn voor starters en andere groepen die voor deze woningen in aanmerking komen. Na de realisatie hebben jongeren weer de mogelijkheid om in het dorp te blijven wonen. Daar is iedereen blij mee, want dat is goed voor de leefbaarheid.

Herkenbaar

De buitenkant van de kerk is nagenoeg hetzelfde, en daardoor herkenbaar gebleven. In het midden van de kerk is een binnenstraat met aan beide zijden zes voordeuren aangelegd. Een lichtstraat op het dak geeft zon- en daglicht. Elke woning heeft een kamer en keuken op de begane grond en twee slaapkamers en een badkamer op de eerste verdieping. De ruime zolder is bereikbaar via een vlizotrap. De woningen zijn modern, maar de gedeeltelijk glas-in-loodramen op de slaapkamers geven nog een kerkgevoel.

Op de plek waar voorheen het altaar stond, zijn nog twee woningen gerealiseerd. Deze hebben ieder drie slaapkamers en ook een zolder. Verder bezit elke woning een schuurtje en een klein terrasje.

Meedenken over behouden gezichtsbepalende elementen

Graag denken wij mee over hoe ook in andere plaatsen gezichtsbepalende elementen in dorpen en steden behouden kunnen blijven. Wilt u daarover eens van gedachten wisselen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via [email protected] of via 0413 – 366 711.

Opdracht
Opdrachtgever
Start project
Oplevering

Herbestemming voormalige kerk tot 14 woningen
Woonmeij (voorheen Wovesto)
2015
2021