Transformatie MFA ’t Gasthoês, Horst

Sociaal-cultureel centrum ‘t Gasthoês: het theater of de huiskamer van Horst aan de Maas?

’t Gasthoês is het allebei! Als je de nieuwe plannen voor ’t Gasthoes bekijkt, valt op dat achter de gezamenlijke hoofdentree een huiskamer ligt met de sfeer van een herberg. Via deze herberg kun je de verschillende grote en kleinere zalen bereiken, waaronder:

  • een grote theaterzaal met een tussenzaal die flexibel bij de herberg getrokken kan worden en op die manier als foyer kan dienen;
  • een opkamer met een grote stam- of leestafel;
  • de bibliotheek, te bereiken via een trap bestaande uit boeken;
  • een loungeruimte;
  • een opkamer met flexibele vergaderruimten;
  • een open keuken waar ook kookworkshops gegeven kunnen worden;
  • een bar op een tussenniveau als soort van preekstoel, van waaruit je naar de herberg en hoofdentree kijkt;
  • de muziekkantine waar beginnende muzikanten studeren, elkaar vinden en een nieuwe band formeren;
  • diverse multifunctionele zalen waarin o.a. de harmonie kan repeteren;
  • een zaal voor streetdance- en balletles.

Altijd reuring in ‘t Gasthoês

Een van de vaste bewoners van ’t Gasthoês wordt Omroep Reindonk. De omroep zal hier te horen en te zien zijn. Bij binnenkomst in de herberg werkt de redactie achter een glazen wand aan nieuwe uitzendingen. Mede hierdoor is er dus altijd reuring in ‘t Gasthoês.

Bovenin zit het hobbygilde, hier kun je je creatief ontwikkelen en tonen. 2D- en 3D-kunst in uitvoering. Vele verenigingen vinden hier dan ook onderdak of tonen hier in de theaterzaal hun kunsten aan het grote publiek. Verbindingen worden gelegd tussen de verenigingen en crosslinks tussen toneel, muziek dans en poëzie worden sneller gemaakt.

Ook voor het organiseren van een vergadering of bijeenkomst in een authentieke omgeving biedt ’t Gasthoês vele mogelijkheden. Jong en oud vindt en ontmoet elkaar. Want dat is wat het nieuwe Gasthoes wil zijn: een ontmoetingsplaats die barst van de activiteiten en nieuwe initiatieven.

Bouwen aan de toekomst

LA | Architecten Ingenieurs heeft de plannen voor de vernieuwing van ‘t Gasthoês vorm mogen geven, samen met de huidige en toekomstige gebruikers. Zo hebben wij het bouwkundige deel en het interieur ontworpen, en daarnaast hebben wij ook de technische uitwerking voor vergunningen en uitvoering en de bouwbegeleiding georganiseerd.

Altavilla is aangesloten voor het procesmanagement. Alle deelnemers hebben met veel positieve energie gewerkt aan de nieuwe opzet van ‘t Gasthoês. We kijken allemaal uit naar de realisatie en de ingebruikname van de huiskamer en de nieuwe theater-, dans-, muziek- en activiteitenzalen.

Een sneak preview van het vernieuwde Gasthoês en een toelichting door Tren van Enckevort vindt u op onze YouTube-pagina via onderstaande links:

>>> ’t Gasthoês Horst, impressie (YouTube)

>>> ’t Gasthoês Horst (interieur), impressie (YouTube)

>>> ’t Gasthoês Horst, impressie en toelichting door Tren van Enckevort

Opdracht
Opdrachtgever
Start project
Oplevering
Partners

Ontwerp, vergunning en begeleiding t/m oplevering, inclusief interieur
Gemeente Horst aan de Maas
September 2018
Voorjaar 2021
Procesmanagement: Altavilla