Home > Projecten > Circulair bouwen > Nieuwbouw circulaire villa aan het water, Heeg

Nieuwbouw circulaire villa aan het water, Heeg

Aan de rand van het Friese dorp Heeg is een bijzondere, circulaire villa gerealiseerd.

Opdracht

Woning aan het water, gebaseerd op de principes van een circulaire bouwmethode. Van ontwerp (bouwkundig en interieur), het verzorgen van de omgevingsvergunning en de aanbesteding tot en met de uitvoeringstekeningen.

Opdrachtgever

Particulier

Locatie

Heeg, Nederland

Start project

September, 2020

Oplevering

Juli, 2021

Partners

Adviesbureau Bekendam
Ingenieursbureau Nelissen

Circulaire villa Heeg

Nieuwbouw circulaire villa aan het water, Heeg

Aan de rand van het Friese dorp Heeg is deze bijzondere, circulaire villa gerealiseerd. Met een eenvoudig volume dat refereert aan een schuur, gaat de woning geruisloos op in zijn omgeving. De woning opent zich door de grote glazen gevels, wat een rustgevende blik op de natuur in de omgeving geeft.

Circulariteit

Volledig circulair bouwen is met dit type woning nog niet haalbaar, zeker niet op de natte ondergrond van Heeg. Wat echter wel kan, is de bouw waar mogelijk uitvoeren met herbruikbare materialen en onuitputtelijke grondstoffen. Zo zijn de buitenmuren niet gemetseld, maar is er met behulp van de ClickBrick een droogstapelsysteem toegepast. De binnenwanden en de verdiepingsvloer zijn als houtskeletbouw uitgevoerd. De spanten zijn dusdanig samengesteld dat ze ook weer demontabel zijn.

Ontwerp

Opvallend aan het ontwerp is het grote dak waaronder alle functies zijn ondergebracht. Er is een duidelijk verschil tussen een transparante en een gesloten volume. Primaire functies bevinden zich in het transparante deel, terwijl de facilitaire ruimtes zich in het gesloten blok terugtrekken. Hierdoor komt het uitzicht op de natuur op de voorgrond te staan. De scheiding tussen deze twee contrasterende volumes is in het interieurontwerp nog tot in detail doorgezet. Een scherpe lijn vormt de overgang tussen het transparante deel, het donkere metselwerk volume en een licht grijs volume dat op de verdieping in de spantconstructie is opgehangen. Het circulair bouwen is ook in het interieur meegenomen. Wanden zijn gemaakt van clickwall en op de verdieping is gebruik gemaakt van loose lay pvc-tegels.

Totaalconcept

Wij hebben voor dit project het totale concept mogen uitvoeren; samen met de opdrachtgever is het initiatief naar een op hun wensen afgestemd totaalplan gebracht. Het prachtige eindresultaat is ondertussen tot volle tevredenheid van de opdrachtgevers in gebruik genomen.

Samen sparren?

Graag! Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

Dit project delen kan via

Of kopieer onderstaande link en plak hem waar je maar wilt: