Kloosterkwartier Veghel, locatie Bernhoven

Op de locatie van het voormalige Bernhoven ziekenhuisterrein, ontwikkelt Zenzo de kleinschalige nieuwe woonwijk Kloosterkwartier. Midden in het centrum van Veghel, achter het prachtige historisch klooster wordt een variatie aan woonvormen gebouwd. Naast verschillende types woningen, worden ook een drietal door ons ontworpen appartementengebouwen gebouwd. In deze, in totaal 98 stuks appartementen kan men naast huren of kopen, ook de mogelijkheid krijgen tot afname van zorgarrangementen.

Oogsten bestaande Bernhoven gebouwen

12 April 2019 is begonnen aan de laatste fase van het oogsten (sloop) van de bestaande ziekenhuisgebouwen op de locatie. Aansluitend zal gestart worden met de bouw van de woningen. De appartementen zullen daarna ook snel in de bouwstroom meegaan.
Hoewel de ontwikkelingen omtrent het gehele ziekenhuisterrein lang geduurd lijken te hebben, is het huidige plan toch in een rap tempo tot stand gekomen. Zo zijn de appartementen waar wij het ontwerp van gemaakt hebben, in krap 1,5 jaar tijd van initiatief tot uitvoering gekomen.

Kwaliteit plan Kloosterkwartier Veghel

De kwaliteit van het plan Kloosterkwartier Veghel ligt hem in een aantal dingen. Enerzijds de unieke locatie met fraaie zichtlijnen naar de tegenoverliggende vijver en ligging aan de kloostertuin. Anderzijds de architectuur welke passend is in de context.  De verbinding met de bestaande bebouwing en herinterpretatie van de jaren 50 als inspiratiebron. De architectuur kenmerkt zich door een heldere opbouw van basement, lijf en kroon. De architectuur van de verschillende gebouwen is samenhangend en herkenbaar.
In het plan voor de appartementen is verdiept parkeren opgenomen. Dit verlaagd liggende parkeergebied ligt in de oksel van de 3 appartementengebouwen in. Het wordt zo laag aangelegd dat ook vanuit de appartementen op de begane grond van vrij uitzicht kan worden genoten. Daarnaast wordt het parkeren overdekt middels een pergolaconstructie met groene invulling.
Zowel de woningen, appartementen als ook de gehele infra en terreininrichting is op elkaar en op de omgeving afgestemd.

Duurzaamheid

Samen met de ontwikkelaar en de gebruiker is een weloverwogen keuze gemaakt in het kader van duurzaamheid. De keuze was hergebruik / herbestemming van een bestaand vrijstaand ziekenhuisgebouw tegenover volledig sloop met nieuwbouw. Behoud bestaande constructie met gebouwschil is duurzaam op gebied van circulair bouwen. Echter zou er bouwkundig en vooral installatietechnisch dusdanig veel extra gedaan moeten worden om het gebouw voor (zorg)appartementen geschikt te krijgen. Sloop met nieuwbouw betekende in dit geval met evenveel materiaal (bouwkundig en installatietechnisch) een beter duurzaam gebouw qua energieverbruik.

Meer informatie

Van het gehele plan Kloosterkwartier is een projectwebsite opgezet. Voor meer info over de stedenbouwkundige inpassing van zulke herbestemmingen kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons bureau. Bel daarvoor met 0413-366711 of mail naar de projectarchitect van Kloosterkwartier Veghel: Hans van den Tillaart (hvdt@la-architecten.nl ).

Opdracht
Opdrachtgever
Start project
Oplevering
Partners

Herontwikkeling ziekenhuislocatie, appartementen Kloosterkwartier
Zenzo Maatschappelijk Vastgoed
2018
2020
Sloop: New Horizon Urban Mining B.V.
Realisatie: Bouwbedrijf Van de Ven B.V.