Nieuwbouw woningen Oranjewijk, Veghel

De Oranjewijk is een identiteitsdrager voor Veghel.  Het is de eerste planmatige uitbreidingswijk van Veghel en is daarmee van cultuurhistorisch belang. Gedurende de jaren heeft de wijk een stevige plaats veroverd in het collectieve geheugen van de Veghelse bevolking, waarbij zowel sociale aspecten als de vakkundige karakteristieke detaillering een rol spelen.

Doel plan

Doel van ons plan was zowel de stedenbouwkundige als architectonische beeldkwaliteit van deze prachtige wijk te behouden en zelfs te versterken.
De Julianastraat fungeert als duidelijke drager van de wijk.  Zowel de vooroorlogse zuidzijde als de naoorlogse duplex woningen aan de noordzijde hebben zeer sterke karakteristieken. We hebben er voor gekozen deze karakteristieken op te pakken en leidend te laten zijn in de nieuwe ontwerpuitgangspunten.
De buitenrand van de Oranjewijk Veghel is een duidelijke afgeleide van deze zorgvuldig gedetailleerde stedelijke bebouwing, terwijl de binnenstraten (Emmastraat en Christinastraat) meer een tuindorp karakter hebben gekregen.

Karakter Oranjewijk behouden

Vanaf 2011 zijn de voormalige woningen die bouw- en woontechnisch verouderd waren, gesloopt om plaats te maken voor in totaal 196 nieuwbouwwoningen. Bij de oplevering van de eerste woningen complimenteerde toenmalig wethouder Van Burgsteden eigenaar Area met de uitstraling van de huurwoningen. “Ik  ben er trots op. Wat een kwaliteit komt hier terug op deze plek. De ornamenten,  het kroontje in de gevel en het muurtje. De Oranjewijk komt hier echt weer tot  leven. Het is als het ware een Phoenix die uit zijn as herrijst.
Om de verbinding met de oude situatie te behouden zijn de nieuwe woningen in jaren ‘40 architectuur gebouwd. Bij de realisatie is een echt stukje oud ambacht teruggebracht. De metselbogen zoals ze deze vroeger maakten, zijn hier een voorbeeld van.
Wij zijn er trots op dat de wethouder precies constateerde wat ons doel was bij het ingaan van de opdracht:  De oer-Veghelse wijk met al haar kwaliteiten  laten herleven.

Opdracht
Opdrachtgever
Start project
Oplevering
Partners

Design & Construct stedenbouwkundig ontwerp en woning ontwerpen 196 nieuwbouw woningen
AREA Wonen
2011
2013 – 2015 in 3 fases
Uitvoering 151 woningen: Bouwbedrijf Van de Ven, Veghel
Uitvoering 45 woningen: BAM Woningbouw, Weert
Openbare ruimte: L+P Groep