Nieuwbouw woningen CPO De Esrand, Nederwetten

Voor het ontwerp van nieuwbouwwijk De Esrand in Nederwetten (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten), zijn wij door de toekomstige bewoners middels een architectenselectie uitgekozen.

Bijzondere wijk

Het project omvat het ontwerp van een 55-tal woningen, waarvan 31 rij- en hoekwoningen met als doelgroep starters, 12 halfvrijstaande woningen en 12 vrijstaande woningen.

Door het grote aantal opdrachtgevers (alle toekomstige bewoners) en de gewenste grote betrokkenheid van deze mensen bij het ontwerpproces (zoals het houden van diverse knip- en plaksessies) is er uiteindelijk een heel bijzondere wijk ontstaan die zich kenmerkt door openheid, veel groen, brede straten, kleinschalige woonblokken (maximaal 5 woningen) en een geheel eigentijdse architectuur. Moderne vormgeving met een klassieke materialisatie. De keuze van baksteen verwijst naar De Oude Toren, een monument iets verderop.

CPO

Samen bouwen met andere particulieren, waardoor de bouwkosten laag blijven; dat is de doelstelling van elke CPO-vereniging. Bewoners ontwikkelen op deze manier samen hun woonwijk, waardoor grote betrokkenheid met de buurt ontstaat. De deelnemers weten waar zij komen te wonen en wie hun buren worden.

Opdracht

Opdrachtgever
Start project
Oplevering

Ontwerp 55 woningen, waarvan 31 rij- en hoekwoningen met als doelgroep starters, 12 halfvrijstaande woningen en 12 vrijstaande woningen
CPO-vereniging De Esrand
2008
2010