Nieuwbouw passiefhuis, Gemert

Er wordt steeds beter nagedacht over het gebruik en het opwekken van energie. Deze opdrachtgever had de wens om zijn nieuwe woning in Gemert volgens de principes van een passiefhuis te gaan realiseren. In een brainstormsessie hebben daar “actieve” principes aan toe gevoegd, omdat toch een aantal comfortwensen boven de passiefwens werden gesteld.

Passiefhuis

Het principe passiefhuis zet in op een zo klein mogelijk verbruik van energie en dus op een zeer goed isolerende en luchtdichte gebouwschil, een goede oriëntatie van het gebouw en vooral de raamopeningen en puien ten opzichte van de zon (passieve zonnewarmte). Hierdoor wordt energieverbruik in grote mate bepaald door de gebruikers. Het voordeel hiervan is dat energieverbruik zelf heel goed in de hand te houden valt.

Door het toevoegen van actieve principes dus het duurzaam opwekken van energie, o.a. door middel van een warmtepomp en photovoltic-panelen (op het bijgebouw), wordt het merendeel van de verbruikte energie dus door de gebruikers zelf duurzaam opgewekt.

Het realiseren van een actief passiefhuis vergt extra inspanningen in zowel het ontwerpen als het uitvoeren en naast deze duurzame ambitie is er ook een hoge architectonische ambitie. In het proces hebben de twee ambities elkaar versterkt en is er een samenhangend ontwerp ontstaan. Het is essentieel het ontwerp tot in de puntjes uit te werken, omdat slechte detaillering van zo’n bouwwerk het resultaat veel geweld aan kan doen.

Boerderijtypologie

Door de moderne boerderijtypologie van de woning gaan de duurzame oplossingen op in de architectuur en het landschap zonder high tech uitstraling als resultaat te hebben.

Door de ideale oriëntatie van het woonhuis op het kavel is richting de openbare zijdes voldoende privacy gecreëerd en kan vanuit de woonkamer en keuken over de hele tuin worden uitgekeken.

Ondanks de grote lengte van de woning met inpandige garage komt het gebouw door het verspringen in de gevel en de passende materialisering niet massaal over.

De woning is opgebouwd volgens het klassieke principe met een voorhuis van baksteen en een stalgedeelte van houten delen. De bouwmethode is allerminst traditioneel te noemen. Het passiefhuis vergt een hoge isolatiewaarde van de gebouwschil en dat resulteert in een dik wand- en dakpakket.

Het huis is opgebouwd uit een stalen skelet met betonvloeren en daaromheen het dikke isolatiepakket. Deze houtskeletbouw wand- en dakelementen worden geprefabriceerd en kant en klaar op de bouwplaats aangeleverd. Het voordeel hiervan is dat er snel gebouwd kan worden en dat de kans op fouten op de bouw afneemt.

Opdracht
Opdrachtgever
Start project
Oplevering
Partners

Ontwerp passiefhuis met actieve opwekking van duurzame energie
particulier
2011
2012
Constructief Advies Ulehake

Bouwbedrijf Ponjé

Technisch Advies Kingspan Unidek