Nieuwbouw BENG-appartementen Diepteweg, Empel

Het plan omvat de nieuwbouw van 30 huurappartementen in Empel, die moeten voldoen aan de BENG-criteria. In opdracht van Mooiland Vastgoed heeft LA | Architecten Ingenieurs het ontwerp en de technische uitwerking ervan mogen verzorgen. In een gezamenlijke design and build opdracht realiseert Wijnen Bouw het plan.

Het L-vormige appartementengebouw bestaat uit drie bouwlagen. De appartementen op de verdiepingen zijn bereikbaar via de galerijen. En alle appartementen beschikken over een buitenruimte of balkon.

Regelgeving

Het appartementengebouw moet uiteraard voldoen aan de huidige regelgeving, maar door Mooiland Vastgoed werd een strengere, aanvullende eis gesteld: het gebouw moet voldoen aan BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen).
Bijna energieneutraal betekent volgens het overheidsbeleid dat de EPC bijna nul moet zijn. Vanaf 2021 wordt de huidige EPC vervangen voor BENG-eisen. En die eis wordt niet meer in één waarde uitgedrukt, maar met drie eisen:

 1. Maximale energiebehoefte (25 kWh/m² Gebruiksoppervlakte per jaar).
  De vraag naar warmte, koeling en ventilatie. Dus hoe de gebouwschil in elkaar zit. Met hoogwaardige isolatie, compact bouwen en een juiste oriëntatie.
 2. Maximale primair energieverbruik (25 kWh/m² Gebruiksoppervlakte per jaar).
  Dit is vergelijkbaar met de huidige EPC. Energieverbruik ten behoeve van verwarming, koeling, tapwater, enzovoorts.
 3. Minimale aandeel hernieuwbare energie (50%).
  Hernieuwbaar opbrengst kan verkregen worden met een warmtepomp, zonnecollectoren, PV-panelen en dergelijke.

BENG voor gestapelde bouw

Bij gestapelde bouw is gebleken dat het moeilijker is om aan BENG te voldoen. Dit zijn vaak compacte gebouwen met grote glasoppervlakten. Ook het beschikbaar dakvlak vormt een groot aandachtspunt in verband met het aantal plaatsbare PV-panelen (hernieuwbare energie).
LA | Architecten Ingenieurs heeft daarom het advies gegeven om, in plaats van een gebruikelijke forfaitaire energie-prestatie-berekening, een uitgebreide rekenmethode toe te passen. Daarmee rekenen we met de exacte lineaire koudebruggen middels SBR-details.

Door deze uitgebreide rekenmethode voldoet dit appartementengebouw aan de eisen van BENG.

BENG 1 en 2 werden gehaald door de toepassing van:

 • een zeer goede thermische schil;
 • aluminium kozijnen met triple beglazing;
 • zonwering (alleen op het zuiden);
 • balansventilatie;
 • verbeterde luchtdichtheid.

Voor de hernieuwbare energie BENG 3 werden 230 stuks PV-panelen op het platte dak geplaatst.
Met onze kennis over deze uitgebreide berekeningen en het BENG-streven van de opdrachtgever, hebben we een appartementengebouw kunnen maken dat hieraan voldoet. Hiermee lopen we vooruit op de regelgeving.

Advieskosten versus bouwkosten

Om de uitgebreide rekenmethode te kunnen uitvoeren, zijn er extra advieskosten geïnvesteerd in de ontwerpfase van het plan. Daarmee hebben we kunnen bereiken dat het plan voldoet aan de BENG-criteria. Maar ook dat het plan uiteindelijk met substantieel minder bouwkosten (installatiekosten) gerealiseerd kan worden. En dat wil toch iedere opdrachtgever?

Benieuwd met welke investering u de meeste kosten kunt besparen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of neem voor meer informatie over BENG eens contact op met onze specialist Judith van den Broek. Zij is bereikbaar via 0413-366711 of [email protected].

Opdracht
Opdrachtgever
Start project
Oplevering
Partners

Ontwerp en technische uitwerking van 30 BENG-appartementen in Empel
Mooiland Vastgoed B.V.
Januari 2018
Begin 2019
Installatie adviseur: K+ Adviesgroep B.V.
Uitvoering: Wijnen Bouw