Het Paviljoen: een Romeinse vesting in een modern jasje

Het Paviljoen op de Scheifelaar in Veghel; een Romeinse vesting in een modern jasje. Architect Noud Leenders is het brein achter deze bijzondere woonstijl en vertelt over het ontwerp en het verhaal erachter. “Het Paviljoen is doordrenkt met Romeinse elementen. Dat maakt het een uniek project.”

Wat was de inspiratie voor Het Paviljoen?

“Zowel de vormgeving van de woningen als de manier van wonen is geïnspireerd op een Romeinse vesting. Deze nederzetting stond vroeger langs rivier de Aa, die nog steeds door Veghel stroomt. Een bijzonder gegeven en een perfect uitgangspunt in mijn ontwerp.”

Welke Romeinse karakteristieken staan hierbij centraal?

“De robuustheid en geborgenheid, die typerend zijn voor de Romeinse bouwstijl. Dat bewoners een eigen plek hebben, veilig achter een muur. Waar ze kunnen doen wat ze willen. Daarnaast vond ik het belangrijk dat de woningen de sfeer ademen van toen, maar wel beschikken over de luxe van nu. Van zandkleurige gevels en gebakken rode dakpannen tot lavendelblauwe poorten en luiken.”

Wat zijn belangrijk elementen in het interieur?

“De ruimtelijkheid en het vele licht. Ik speel graag met licht, maar wilde niet de robuustheid en het gevoel van privacy verliezen door te grote ramen. Daarom koos ik voor een grote pui aan de achterkant van de woning, waardoor bewoners ook direct hun binnentuin inkijken. Daarnaast zijn de woningen ruim en breed. Zo valt er in ieder deel van het huis natuurlijk licht naar binnen.”

Wat waren uitdagingen?

“Ik ben tijdens het ontwerpen voortdurend op zoek gegaan naar de grens tussen ‘gesloten’ en ‘open’ wonen. Dat bewoners veilig wonen, maar toch ook kunnen genieten van het buitenleven. Ik creëerde uiteindelijk minder gevelopeningen in de voorgevels én juist een hele open gevel aan de binnentuin.”

Waarom is Het Paviljoen een droomlocatie om te wonen?

“Ik denk dat alleen al de setting en het uiterlijk van alle woningen overtuigt. Veilig, rustig en in luxe wonen. En dat met een knipoog naar de Romeinse tijd. De zwevende vlonders aan de voorzijde van de woningen zorgen voor een extra speels effect. De woningen lijken zo in de omringende weiden te zweven. En dat is zowel van binnen als buiten een prachtig gezicht.”

Meer informatie over o.a. dit project vindt u op http://www.wonenalseenkeizer.nl/.

Share